28 Ağustos 2013 Çarşamba

TEMPELHOF HAVAALANI (PARK)



Tarihi                                                                                      

Tempelhof 8 Ekim 1923 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı tarafından bir havaalanı olarak kuruldu. Eski Terminali başlangıçta 1927 yılında inşa edilmiştir. Artan hava trafiği beklentisiyle, Nazi Rejimi sırasında, 1930'ların ortalarında büyük bir yeniden yapılanma başladı. Bu arada dünyanın en eski ve hala faaliyet gösteren ticari havaalanı olarak anılırken, birkaç diğer havaalanları tarafından itiraz edilerek, kapatılmasından bu yana tartışmalar yaşanmıştır.

Havaalanının en belirgin özelliklerinden biri, 1950'ler, 1960'lar ve 1970'lerin başlarında en parlak dönemini yaşayan en çağdaş uçakları karşılayan, geniş, gölgelik tarzı çatısının olmasıydı. Tempelhof Havaalanının ana binası yeryüzünde ilk 20 büyük bina arasında idi ve duty-free mağazasıda bulunmaktaydı.

Tempelhof Havaalanının kapatılmasını önlemek amacıyla bazı protestocuların çabalarına rağmen, 30 Ekim 2008 tarihinde tüm işlemleri durdurulmuştur. Kapatılmaması için 27 Nisan 2008 tarihinde yapılması planlanan referandum, düşük katılım nedeniyle başarısız olmuştur.

                                                                                               Kaynak : Wikipedia


Havalimanının bulunduğu bölge, Ortaçağ Berlin’inde Tapınak Şövalyelerinin yerleşkesi olması nedeniyle “Knights Templer” adından mülhem olarak Tempelhof olarak anılagelmiş.

Sonradan bu alanda, Prusya güçleri, ve 1720’den Birinci Dünya Savaşı’na kadar olan dönemde de Birleşik Alman Güçleri, kalabalık halk kitlelerinin izleyici olduğu geçit törenleri gerçekleştirmiş.

TARİHÎ UÇUŞLAR 
• Bölge halkı, 1909’da, Armand Zipfel adlı bir Fransızın gösteri uçuşu ve takiben yine aynı yıl içinde Orwille Wright’ın gösteri uçuşuyla uçaklarla tanışmış.

Tempelhof’un bir havalimanı olarak yapılandırılma kararının tarihi ise 8 Ekim 1923.

İlk terminal binası 1927’de inşa edilen havalimanı, 1930’lu yıllar boyunca dünyanın dört bir yanındaki sanatçı, siyasetçi ve işadamlarının geçiş noktası olmuş. Nazi döneminde Albert Speer’in Berlin’i yeniden yapılandırma planı çerçevesinde, 1934 senesinde Prof. Ernst Sagebiel bu eski yapıyı yeniden inşa etmekle görevlendirilmiş.

DÜNYANIN EN UZUN BİNASI 
• 300 bin metrekarelik oturumu ile en geniş, ve aynı zamanda en geniş alanda kurulu yapı kompleksi olma özelliğini günümüzde hâlâ koruyan ve Hitler’in “Dünya Başkenti” ideasının sembolü olarak görülen havalimanı binasındaki holler ve çevre yapıları, kentin Avrupa’ya açılan kapısı olmuş.

Tempelhof havalimanının terminal binasının 1936’da başlatılan inşası 1941’e kadar devam etmiş.

Bir uçtan diğerine 1.2 kilometre uzunluğunda ve 1/3 çember formunda olan bu dairesel yapı, kışların uzun ve hava şartlarının sert olduğu bölgede uçakların doğrudan terminal binasına yanaşarak yolcu alma ve boşaltması gözetilerek tasarlanmış.

Yolcuların pasaport kontrolünden geçer geçmez çıkış kapısına ve oradan da doğrudan uçağa erişiminin birkaç dakikada tamamlandığı yegâne havalimanı olan Tempelhof’u, tüm bu özellikleri nedeniyle, devrin önde gelen İngiliz mimarı Sir Norman Foster “tüm havalimanlarının anası” olarak tanımlamış.

                                                                                        Kaynak : Taraf Gazetesi

0 yorum:

Yorum Gönder